4 skadelige myter om biseksualitet

Screen Shot 2020-03-29 at 16.38.22.png
Af Katrine Blauenfeldt, chefredaktør på OXY Magazine

Da jeg var 15 år, sagde jeg til en håndfuld venner og veninder, at jeg var biseksuel. Ingen tog mig alvorligt. Jeg fik fortalt, at jeg enten var forvirret, ubeslutsom, i gang med at gennemgå en fase, grådig, billig, utroværdig eller opmærksomhedshungrende. I dag er jeg 32 og møder stadig de samme fordomme omkring min seksualitet. Jeg har mange gange forbandet min seksualitet langt ind i helvede, og ønsket at jeg bare kunne være homo- eller heteroseksuel. Langt de fleste mennesker har desværre en dikotomisk opfattelse af seksualitet, og det er enormt skadende for os, som ikke er monoseksuelle. Jeg vil derfor gerne aflive nogle myter omkring biseksualitet, så der forhåbentligt kan komme en større forståelse for denne legitime seksualitet.

1. Bi-kvinder er heteroseksuelle, bi-mænd er homoseksuelle

Denne myte er opstået, fordi vi bor i et samfund, der centrerer al sex omkring penissen. Et fallosbaseret samfund, der sætter pikket sex højere end al andet sex. Så hvis du er en person, der kan lide diller, kan du KUN lide diller. Det er virkelig svært for os at forstå, at kvinder godt kan have sex uden der er en penislignende genstand til stede. Biseksualitet er en reel seksualitet, som hverken bliver til homo- eller heteroseksualitet, bare fordi man er en mand, der dater en mand, eller en kvinde, der dater en mand.

2. Biseksuelle personer er polyamorøse

Her vil jeg gerne starte med at sige, at der er intet galt med at være polyamorøs. Men at sige at alle biseksuelle er polyamorøse og ikke kan finde ud af at være i et monogamt forhold er helt på månen. Der er ingen beviser for at biseksuelle har sværere ved at være i monogame forhold end monoseksuelle. Der er en herskende idé om, at biseksuelle kun kan være seksuelt tilfredsstillet, hvis vi regelmæssigt har sex med både mænd og kvinder. Og når jeg vælger kun at skrive ’mænd’ og ’kvinder’, så er det, fordi det leder mig hen til tredje myte.

3. Biseksuelle er transfobiske

Selvfølgelig kan en biseksuel person være transfobisk, men det er ikke noget der kommer med at være biseksuel. Selvom den traditionelle betydning af ordet ’biseksuel’ forudsætter en binær kønsopfattelse, så er det ikke længere tilfældet. At være biseksuel betyder at være romantisk og/eller seksuelt tiltrukket af mere end ét køn. Før i tiden udelukkede biseksualitet ikke-binære personer og transpersoner, men i dag er det et væsentlig mere inkluderende ord, og en stor del af transkønnede mænd og kvinder betegner sig selv som biseksuelle.

4. Biseksuelle oplever ikke nær så meget stigmatisering som homoseksuelle

Det er faktisk biseksuelle, der oplever nogle af de værste fordomme, og vi bliver udsat for enorm stigmatisering, ikke kun fra heteroseksuelle, men også fra homoseksuelle. Biseksuelle har større risiko for selvskadende adfærd og selvmordsforsøg end homoseksuelle, hvilket er på grund af den gennemsyrende bi erasure, der finder sted i alle lag af vores samfund. Det er svært at søge professionel hjælp som biseksuel, når vi lever i et samfund, der nægter at anerkende vores eksistens, og det gør at de problemer vi har, der er bundet til vores seksualitet, bliver overset eller ikke taget alvorligt.

Forrige
Forrige

”Hvor ser du dejlig eksotisk ud”: Seksualiseringen af brune kvinder

Næste
Næste

Når du både er dansk og del af en minoritetsgruppe